Afgelopen week gaf ik alweer het derde proefcollege over 'ont-leren voor VUCA-vraagstukken' in samenwerking met de Radboud Management Academy (RMa). In ons aanstaande gezamenlijke programma over ‘Duurzaamheid & Strategie’ willen we namelijk niet alléén dat deelnemers nieuwe dingen gaan leren maar we vinden ook dat voor de grote issues waar we mee te maken hebben het nodig is om bepaalde vanzelfsprekendheden en 'maar-zo-doen-we-het-al-30-jaar-tot-volle-tevredenheid's moeten gaan ont-leren.
Het probleem is dat die vanzelfsprekendheden en succesformules etc lekker comfortabel genesteld zitten in onze bubbel en dat we dus vaak niet meer bewust van ze zijn. We nemen maar aan dat ze nog kloppen maar weten we dat wel zo zeker?
Vooral als er nogal wat op het spel staat zoals bij duurzaamheids- en strategische vraagstukken, is het wellicht verstandig om hier eens goed en kritisch naar te kijken: welke aannames doen we eigenlijk? En waar komen die vandaan? En hoe zeker zijn we dat die de tand des tijds gaan doorstaan?
Als de plannen namelijk zijn gebaseerd op aannames - en laten we eerlijk zijn: dat zijn ze altijd want niemand kan de toekomst met zekerheid voorspellen - dan is het handig om daar aandacht aan te besteden en ze te bevragen. Ze zijn toch het fundament waar je op loopt te bouwen dus als dat straks afbrokkelt... Ik zie dan altijd die arme ijsbeer voor me, maar dan anders geïnterpreteerd dan normaal in klimaatdiscussies. Of deze afbeelding...
Maar nog een persoonlijke pet peeve van mij: we kunnen wel leuk allemaal plannen en intenties op papier zetten en roepen: kijk ons eens duurzaam bezig zijn maar het lijkt mij zinniger om te kijken naar welke impact we nou daadwerkelijk voor elkaar krijgen. Van Intenties naar Ideeën naar Impact, zoiets. Maar daarvoor moet dan wel je fundament van aannames kloppen.
Aangezien het FD vandaag exact een issue beschrijft waar ik tijdens de colleges al naar verwees, dacht ik: ik deel een deel van de colleges eens hier om een aantal vraagstukken waar we tegenaan lopen te duiden. Niet om een definitief antwoord te geven maar juist om te onderzoeken welke vragen we moeten stellen. Corona heb ik in 2020 geduid aan de hand van de criteria van Wicked Problems (ook nog hier te downloaden), laat ik dan Duurzaamheid duiden aan de 4 letters van VUCA.
14/08: V van Volatiliteit
15/08: U van Uncertainty
16/08: C van Complexiteit
17/08: A van Ambiguïteit
18/08: 3 concrete manieren om jezelf scherp te houden.
Dan zijn we prachtig op tijd voor de deadline om je in te schrijven voor ‘Duurzaamheid & Strategie’ want die deadline is 22 augustus (de leergang zelf start op 22 september).
Comments